Een ploeg samenstellen

Voor het samenstellen van je eigen wielerploeg gelden de volgende regels:

 • Jouw wielerploeg moet bestaan uit 13 verschillende renners, waarvan:
  • 8 basisrenners
  • 5 reserverenners (de volgorde van je reserverenners bepaal je zelf en is van belang!)
 • Je hebt een budget van 100 punten ter beschikking om je wielerploeg samen te stellen. Aan alle renners is een waardering toegekend. Hiervoor geldt de door de spelleiding opgestelde waarde lijst.
 • Je hebt tot zaterdag 1 juli om je wielerploeg definitief samen te stellen. Daarna is het samenstellen van je wielerploeg voor de eerste etappe niet meer mogelijk.
 • Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om zelf één wissel tussen je basisrenners en je reserves door te voeren. Let hierbij op de deadline van het sluiten van de database! De renner die je van de reserves naar je basis haalt blijft actief in je basis tot je hem zelf weer terug naar de bank wisselt.
 • Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om een etappewinnaar te voorspellen. Let hierbij op de deadline van het sluiten van de database!

De rol van basisrenners en reserverenners

Je zelfgekozen 8 basisrenners vormen in principe de wielerploeg waarmee je in de ronde van start gaat. Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om zelf één wissel tussen je basisrenners en actieve reserves toe te passen. Beide door jouw aangewezen renners verwisselen dan van plek. Zolang de database voor een etappe nog niet gesloten is, kun je de wissel weer ongedaan maken. De wissel is permanent, wanneer je een reserverenner in je basis zet blijft deze staan tot het moment dat je hem zelf weer wisselt naar de reserves.
 

De 5 reserverenners spelen op de volgende wijze een rol voor je wielerploeg:

 1. Het officiële deelnemersveld van de Tour is pas kort voor de start op 26 juni definitief bekend. Je eerste reserve valt in als één van de eerste 8 door jou gekozen basisrenners niet van start blijkt te gaan. Mochten twee basisrenners niet meedoen dan nemen de eerste en tweede reserve hun plaatsen in, enzovoort.
 2. Zodra de Tour is gestart bestaat je ploeg iedere etappe uit je gekozen 8 basisrenners. Voor iedere etappe heb je de mogelijkheid om één van je basisrenners te wisselen voor één van je (overgebleven) reserverenners. Zo kun je op basis van de te rijden etappe invloed uitoefenen op de samenstelling van je ploeg. De eerder behaalde punten van je gewisselde renner blijven gewoon meetellen in jouw scores.
 3. Je (overgebleven) reserverenners blijven, ongeacht of je zelf een wissel doorvoert of niet, automatisch invallen als één van je basisrenners uitvalt tijdens de ronde. Je eerst beschikbare reserverenner (de volgorde van je reserverenners bepaal je zelf bij de samenstelling van je ploeg!) neemt dan automatisch zijn plaats in. De tot dan toe behaalde punten van je uitgevallen renner blijven wel gewoon meetellen in jouw scores.
 4. Indien al je reserves al ingevallen zijn bij aanvang van de Tour (omdat je 5 of meer renners hebt opgesteld die niet van start zijn gegaan), dan kun je zelf geen wissel tussen je basisrenners en je reserves toepassen en kan er geen reserverenner meer automatisch invallen bij jouw ploeg wanneer een basisrenner tijdens de ronde uitvalt.
 5. Let op: Zolang je renner aan de start van de etappe verschijnt is hij actief in je ploeg. Valt hij halverwege die dag uit, dan zal je reserve vanaf de volgende etappe zijn plek innemen. Verschijnt je renner niet aan de start van een etappe, dan zal je reserve direct zijn plek innemen en is je reserve actief voor je ploeg. Dit wordt vanaf de start van de volgende etappe pas zichtbaar in het spel.

 

Etappewinnaars voorspellen

Verder is het mogelijk om voor elke etappe een ritwinnaar aan te wijzen. Dit kan voor de start van de ronde in één keer, of voorafgaand aan iedere afzonderlijke etappe. Let op: je hebt iedere dag tot de starttijd van de etappe de mogelijkheid om jouw voorspelling in te voeren of te wijzigen. De starttijd van de etappe staat vermeld op de pagina ‘Mijn voorspellingen’.
 
De door jou gekozen etappewinnaar hoeft geen renner uit je eigen wielerploeg te zijn.
 
De door jou gekozen etappewinnaar kan punten verdienen als die renner daadwerkelijk eerste, tweede of derde wordt in de betreffende etappe.
 
Per etappe (A, B en C) onthouden we je laatst ingevulde voorspelling. Mocht je dus per ongeluk een dag vergeten of te laat zijn dan vullen we automatisch je laatst voorspelde renner in voor dat type etappe.

Punten

Met jouw renners zijn elke etappe punten te verdienen. De ritwinnaar krijgt de meeste punten, de nummer twintig van het dagklassement is de laatste renner die nog scoort voor het spel.
 
De etappes zijn verdeeld in drie categorieën: vlakke etappes (A), zogenaamde tussenetappes (B) (met colletjes van de tweede, derde en vierde categorie) en bergetappes (C).
 
De individuele tijdrit wordt gewaardeerd volgens categorie C.
 
De ploegentijdrit wordt gewaardeerd volgens categorie B. Alle actieve renners, die binnen de tijdslimiet finishen, krijgen de score die overeenkomt met de uitslag van hun ploeg tijdens deze etappe. Op achterstand binnenkomen is toegestaan, als het maar op tijd is.

Puntenverdeling
KLASSERING A-ETAPPE B-ETAPPE C-ETAPPE EINDKLASSEMENT
1 30 35 40 85
2 25 30 35 65
3 23 27 32 55
4 21 24 29 45
5 19 22 27 40
6 17 20 25 35
7 15 18 23 31
8 14 17 21 27
9 13 16 19 23
10 12 15 17 19
11 10 13 15 15
12 9 11 13 14
13 8 9 11 13
14 7 8 9 12
15 6 7 8 11
16 5 6 7 10
17 4 5 6 9
18 3 4 5 8
19 2 3 4 7
20 1 2 3 6

Bonuspunten

Bonuspunten klassementstruien/ereplaatsen per etappe
Leider algemeen klassement 10
Leider puntenklassement 5
Leider bergklassement 5
Leider jongerenklassement 3
Meest strijdlustige renner in de etappe 3
Lid van winnaar dagploegenklassement 3
Bonuspunten juiste voorspelling etappewinnaar
1e plaats 10
2e plaats 6
3e plaats 2

Eindklassement

De punten voor de positie in de verschillende klassementen worden na de finish van de laatste etappe berekend over de acht renners die op die dag actief zijn in je ploeg. Zij krijgen dus punten voor de dagklassementen en eindklassementen. Er is na de finish van de laatste etappe geen mogelijkheid om nog een wissel toe te passen. Hou hier rekening mee!

Overige bonuspunten eindklassement
Ronde uitgereden (lager dan 20) 5
Lid winnende ploeg algemeen ploegenklassement* 10
De eindwinnaar van het puntenklassement 30
De eindwinnaar van het bergklassement 25
De eindwinnaar van het jongerenklassement 20
De meest strijdlustige renner van de ronde 15
*Geldt alleen als de renner de ronde heeft uitgereden.

Doping

Renners die na een positieve dopingcontrole tijdens de actieve ronde uit koers worden genomen, krijgen strafpunten. Alle tot dan toe behaalde punten van deze renner worden in mindering gebracht. M.a.w. zijn puntentotaal wordt op nul gezet.

Schorsingen of uitsluitingen die betrekking hebben op een overtreding in een andere koers dan de actieve ronde hebben geen invloed op de puntentelling van de betreffende renner. We straffen alleen renners die voordeel van verboden middelen hebben gehad in de ronde waarvoor de punten op dat moment tellen.

Renners die, als gevolg van een gezondheidscontrole tijdens de ronde, uit voorzorg uit de koers worden genomen, behouden wel hun punten.

De uitslag van het algemeen klassement wordt 24 uur na de finish van de laatste etappe definitief. Eventuele dopinggevallen die daarna nog bekend worden hebben geen invloed op de uitslag van het spel.

Strafpunten
Betrapt op doping Alle behaalde punten in mindering

Gelijke stand

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere ploegleiders in het dagklassement of het algemeen klassement geeft de waarde van de ploeg de doorslag. De ploeg met een lagere ploegwaarde gaat in dit geval voor. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt de datum en tijdstip van aanmelding voor het spel. De deelnemer die zich het eerst voor het spel opgaf, klasseert zich daarmee hoger dan latere inschrijvingen.

Slagzin in Ploegleider

Het is voor deelnemers niet verplicht om mee te doen aan de slagzin, maar wel noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op prijzen. Met het spel Ploegleider kan namelijk alleen roem en een plaats in de Eregalerij worden verdiend.

Iedere deelnemer aan Ploegleider kan aan de slagzin meedoen. Uiteindelijk bepaalt een onafhankelijke jury de winnaar(s) van de slagzin. Deelnemers moeten hun slagzin uiterlijk 1 oktober 2024 ingestuurd hebben (zie ook de Prijzenpagina). Tot die tijd mogen deelnemers hun slagzin nog aanpassen.

Spelvoorwaarden

Deelname is alleen geldig bij volledige en correcte opgave van gegevens. Ploegleider behoudt zich het recht voor deelnemers die niet betaald hebben uit het spel te verwijderen.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Bij geschillen beslist Ploegleider. Prijswinnaars ontvangen schriftelijk bericht zodra de uitslag definitief is. Aan de publicatie van uitslagen of klassementen in Ploegleider en/of op de sites kunnen geen rechten worden ontleend.

Als omstandigheden daartoe aanleiding geven is Ploegleider gerechtigd het spel geheel of gedeeltelijk af te gelasten zonder restitutie van betaalde inschrijfkosten.

De door Ploegleider genomen beslissingen zijn bindend. Deelname aan het spel impliceert aanvaarding van de spelregels, spelvoorwaarden en algemene voorwaarden.

Naar boven