Noordhollands Dagblad

Inloggen bij Tour de Kans

Reclame

Wedstrijdprogramma en uitslagen

Uitslag eindklassement
1 Chris Froome 90 ( 519 )
2 Nairo Quintana 115 ( 345 )
3 Joaquin Rodriguez 60 ( 241 )
Volledige uitslag eindklassement

Countdown

De Tour de France van 2013 is afgelopen. We zien je bij de volgende Tour graag terug.

Top 5 ploegleiders

1   Arjen Kloosterboer Schagerbrug 2491  
2   De Boer Alkmaar 2487  
3   Menno Heemskerk 2442  
4   Hoss Cartwright Grootebroek 2441  
5   Hans de Boer Beverwijk 2439  

Hoe werkt het spel?

Met het Ploegleiderspel beleef je de Tour de France 2013 als ploegleider. Stel je eigen tourploeg samen met renners die volgens jou het beste scoren in het spel en verdien elke etappe punten. Het principe is eenvoudig: als een renner uit jouw ploeg goed presteert, scoor jij punten!
De rol van je reserverenners is dit jaar wat veranderd. Mochten één of meerdere van je basisrenners voor aanvang of tijdens de Tour uitvallen, dan kunnen je reserverenners op basis van de door jouw van te voren bepaalde volgorde invallen. Reserverenners gaan vanaf dan punten voor jouw team te scoren. Dit principe geldt voor al je beschikbare reserverenners. Verder is het ook dit jaar mogelijk om extra punten te verdienen met het juist voorspellen van etappewinnaars.

  naar begin

Zo stel je een ploeg samen

Je vindt de link naar het samenstellingsformulier op je eigen ploegpagina als je bent ingelogd.

Kies 14 verschillende renners uit het wielrennersoverzicht: 9 basisrenners en 5 reserves. De reserves zijn om 2 redenen nodig:

Ten eerste is het officiële deelnemersveld van de Ronde van Frankrijk pas kort voor de start op 29 juni definitief bekend. Je eerste reserve valt in als één van de eerste negen door jou gekozen basisrenners niet van start blijkt te gaan. Mochten twee basisrenners niet meedoen dan nemen de eerste en tweede reserve hun plaatsen in, enzovoort.

Ten tweede: zodra de Tour is gestart bestaat je ploeg uit 9 basisrenners. Je (overgebleven) reserverenners spelen pas weer een rol als één van je basisrenners mocht uitvallen tijdens de Tour. Je eerste reserverenner (de volgorde van je reserverenners bepaal je zelf bij de samenstelling van je ploeg) neemt dan automatisch zijn plaats in. De tot dan toe behaalde punten van je uitgevallen renner blijven wel gewoon staan in jouw scores. Let op: de invallende renner neemt in de etappe volgend op de etappe waarin je basisrenner uitvalt of niet van start gaat de plaats in van je basisrenner. De invaller kan vanaf dat moment punten behalen voor jouw team. Dit principe geldt voor alle 5 reserverenners. Op deze manier kun je gewoon punten blijven scoren, zelfs als je 5 renners uit je basisteam kwijtraakt.
Indien al je reserves al ingevallen zijn bij aanvang van de Tour (omdat je 5 of meer renners hebt opgesteld die niet van start zijn gegaan), dan kan er geen reserverenner meer invallen bij jouw team wanneer een basisrenner tijdens de Tour uitvalt.

Indien al jouw 9 basisrenners gewoon van start gaan en ze de Tour ook uitrijden, dan spelen de reserves geen enkele rol en zullen ze ook geen punten voor jouw ploeg behalen.

Zolang de tour nog niet is begonnen, kun je de samenstelling van je wielerploeg net zo vaak wijzigen als je wilt. De database sluit op zaterdag 29 juni 12.00 uur. Daarna is wijzigen niet meer mogelijk!

Aan alle renners is een waardering toegekend. Hiervoor geldt de door de redactie opgestelde puntenlijst. Let op dat je 14 renners gezamenlijk geen hogere waarde hebben dan 100 punten. In principe kan een ploeg met meer dan 100 punten niet opgeslagen worden.

Naast het samenstellen van je ploeg is het mogelijk om elke etappe een ritwinnaar aan te wijzen. Dit kan je voor de start van de Tour in één keer doen, maar het is ook mogelijk om het voor iedere etappe te doen. Let op: je kunt op de dag van een etappe tot 12.00 uur 's ochtends invoeren wie volgens jou de etappe gaat winnen of een eerder gemaakte keuze wijzigen. Het is achteraf niet mogelijk om ritwinnaars aan te wijzen of te wijzigen.

Voor je ploeg en ploegleider mag je zelf namen verzinnen. Op het inschrijfformulier moet je echter ook je echte naam vermelden.

  naar begin

Hoe kan je punten behalen?

Met de door jouw gekozen renners zijn in elke etappe punten te verdienen. De ritwinnaar krijgt de meeste punten, de nummer twintig van het dagklassement is de laatste renner die nog scoort voor het tourspel.

De etappes zijn verdeeld in drie categorieën: vlakke etappes (A), zogenaamde tussenetappes (B) (met colletjes van de tweede, derde en vierde categorie) en bergetappes (C).

Individuele tijdritten worden gewaardeerd volgens categorie C. De ploegentijdrit wordt gewaardeerd volgens categorie B, gekoppeld aan de klassering van de ploeg. Renners die uit hun ploeg zijn gelost en op achterstand binnenkomen krijgen dezelfde tijd en positie als de ploeg en daarmee ook de overeenkomstige punten.

De door jou gekozen etappewinnaar kan punten verdienen als die renner daadwerkelijk eerste, tweede of derde wordt in de betreffende etappe.

  naar begin

Bonuspunten

Bonuspunten zijn er na elke rit voor:

 • de drager van de gele trui als leider van het algemeen klassement: 10 punten.
 • de aanvoerder van het puntenklassement (die niet in alle gevallen de groene trui hoeft te dragen, bijvoorbeeld als drager van de gele trui): 5 punten.
 • de leider in het bergklassement (bolletjes trui): 5 punten.
 • de leider in het jongerenklassement (witte trui): 3 punten.
 • de meest strijdlustige renner in een etappe: 3 punten.
 • alle renners die behoren tot de ploeg die het dagploegenklassement wint: 3 punten.
 • de juiste voorspelling van de etappewinnaar. Jouw keuze levert je bij een 1e plaats + 3 punten, bij een 2e plaats + 2 punten en bij een 3e plaats + 1 punt op.

Bonuspunten zijn er na de laatste etappe voor:

 • de nummers één tot en met twintig van het eindklassement. Zij ontvangen respectievelijk 90 (gele trui), 70, 60, 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7 en 6 punten.
 • de eindwinnaar van de groene trui 30 punten.
  de eindwinnaar van de bolletjes trui 25 punten.
  de eindwinnaar van de witte trui 20 punten.
  de meest strijdlustige renner van de Tour 15 punten.
  alle overige renners die de Tour hebben uitgereden, krijgen 5 punten.
 • alle renners die tot de winnende ploeg van het algemeen ploegenklassement behoren, krijgen 10 punten als ze de Tour hebben uitgereden.

  naar begin

Doping

Renners die bij een dopingcontole in de Tour de France betrapt worden op dopinggebruik en uit de Tour worden gezet, krijgen strafpunten. Alle tot dan toe behaalde punten van de betreffende renner worden in mindering gebracht. M.a.w. zijn puntentotaal wordt op nul gezet. Renners die, als gevolg van een gezondheidscontrole voor of tijdens de Tour, uit voorzorg uit de koers worden genomen, behouden wel hun punten.

  naar begin

Gelijke stand

Bij een gelijk aantal punten van twee of meerdere ploegleiders in het dagklassement of het algemeen klassement geeft de waarde van de ploeg de doorslag. De ploeg met een lagere teamwaarde gaat in dit geval voor. Mocht dit nog geen uitsluitsel geven, dan geldt de datum en tijdstip van aanmelding voor het spel. De deelnemer die zich het eerst voor het spel opgaf, klasseert zich daarmee hoger dan latere inschrijvingen.

  naar begin

Slagzin in Tour de Kans

De prijzen worden uitgereikt aan de hand van een slagzin die deelnemers dienen af te maken aan het einde van het spel. Je vindt de mogelijkheid om een slagzin in te vullen onder het tabje "slagzin" wanneer je bent ingelogd. Let op: de slagzin verschijnt pas na de scoreberekening op de eerste etappedag. Degene die volgens de jury de slagzin op de meest originele wijze heeft afgemaakt, wint een van de prijzen. Het is voor deelnemers niet verplicht om de slagzin af te maken, maar wel noodzakelijk om aanspraak te kunnen maken op een van de prijzen. Met het spel Tour de Kans kan namelijk alleen roem verdiend worden.

Deelnemers dienen hun slagzin uiterlijk 1 augustus 2013 ingediend te hebben. Tot die tijd kunnen deelnemers hun slagzin nog aanpassen.

  naar begin

Voorwaarden

Noordhollands Dagblad kan niet aansprakelijk worden gesteld voor invoerfouten bij het verwerken van inschrijvingen of wijzigingen.

Deelname is alleen geldig bij volledige en correcte opgave van gegevens.

Noordhollands Dagblad behoudt zich het recht voor deelnemers die niet betaald hebben uit het spel te verwijderen.

Over de uitslag, het klassement en de prijzen wordt niet gecorrespondeerd. Bij geschillen beslist Noordhollands Dagblad.

Prijswinnaars ontvangen schriftelijk bericht zodra de uitslag definitief is. Aan de publicatie van uitslagen of klassementen in Noordhollands Dagblad of op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Als omstandigheden daartoe aanleiding geven is Noordhollands Dagblad gerechtigd het spel geheel of gedeeltelijk af te gelasten zonder restitutie van betaalde administratiekosten.

Noordhollands Dagblad behoudt zich het recht voor om aanstootgevende teksten in ploegleidernamen, ploegnamen subleaguenamen en het messageboard zonder overleg met de schrijver van de betreffende tekst te verwijderen. Bij zeer grove uitlatingen verwijdert Noordhollands Dagblad de deelnemer uit het spel.

De door Noordhollands Dagblad genomen beslissingen zijn bindend.

Deelname aan het spel impliceert aanvaarding van de spelregels, spel voorwaarden en algemene voorwaarden.